ZONEN MET VADERS – OGEN VOOR EEN ANDERE BLIK

‘Zonen Met Vaders’ is de naam van een achtkoppige Belgische formatie uit het Gentse, een groep die zich vastberaden heeft toegelegd op het brengen van leuke Nederlandstalige liedjes met inhoud. Zanger Jeroen Boone en de Nederlandse zangeres Maite Louisa zorgen voor het vocale werk op deze liedjes waarvan Jeroen Boone de teksten voor zijn rekening nam en de muziek door de hele band werd gecreëerd. De andere groepsleden van ‘Zonen Met Vaders’ zijn gitarist Jeroen Bot, drummer Koen Degand, bassist Tom Willox, saxofonist Dries Derycke, trompettist Niels van Heumen en pianist-organist Toon Westra. Het eerste plaatje van deze groep verscheen in 2017 op de markt in de vorm van de ep “Open & Dicht”.

De muzikale begeleidingsmix van gitaren, blazers en toetsen zorgt voor een goed gevulde orkestratie bij de liedjes die allemaal ontstonden in de voorbije twee jaar bij de voorbereiding van de opname van het tien songs tellende nieuwe album “Ogen Voor Een Andere Blik”. Die plaat werd in de ‘Boma Studio’ met producer Frederik Segers opgenomen en via ‘crowdfunding’ werd er probleemloos voor alle kostenafhandelingen gezorgd.

De plaat begint met het vlot in het gehoor liggende nummer “Coxyde/Koksijde” over een familietripje naar de gelijknamige Belgische kustplaats. Daarna volgt een wat meer psychedelische poptrack met het op de bijgaande video te beluisteren lied en eerste single “Mr. Buiten De Lijntjes” dat door Maite Louisa wordt gezongen. Ook wat mysterieus klinkend is de daaropvolgende track “Executeur-Testamentair” die op een monotone en repetitieve melodie wordt gepresenteerd.

De blazers worden daarna bovengehaald voor de intro van het nummer “Onaangepast” dat door Jeroen Boone wordt gezongen. Als we intensief luisteren naar de songteksten, dan horen we woorden en zinnen die tot nadenken dwingen over thema’s die uit het leven van ieder van ons gegrepen zijn. Het nummer “Drones Van De Dromer” is zo’n mooi liedje over leven en liefde, weliswaar beëindigd.

Waar ze in de eerste song nog naar de zee trokken, maken we ons voor de zesde track op deze plaat op om met z’n allen naar de “Kermis” te gaan. Wij houden vooral van het optimistische liedje “Beetje Liefde” en van het poëtische, sprookjesachtige “Tandeloze Tovenaar” met een schitterende songtekst die ons aan Jan De Wilde deed denken omwille van de rijmende alliteraties. Er is ook ruimte voor wat cynische humor op dit album in de song “Nurkse Och” waarbij voor ons even de geest van een wild om zich heen schreeuwende Luc De Vos van ‘Gorki’ of Stijn Meuris van ‘Noordkaap’ opdook.

Heel ingetogen en sober wordt het album “Ogen Voor Een Andere Blik” afgesloten met het enkel door piano en saxofoon begeleide liedje “Team A”. Sommigen zullen voor het werk van ‘Zonen Met Vaders’ misschien wel een link willen leggen met het kleinkunstgenre, maar omwille van de keuze voor de hierbij gehanteerde popmuziek ligt een vergelijking met artiesten als ‘Spinvis’, ‘Jonas Winterland’ en ‘Yevgueni’ eigenlijk meer voor de hand. Deze officiële debuutplaat van ‘Zonen Met Vaders’ zal ongetwijfeld een leuke aanwinst voor de wereld van de Nederlandstalige muziek blijken te zijn.

(valsam)

25 januari 2020: De Minard, Gent (cd-release)
14 maart 2020: Ringtheater, Hamme
26 april 2020: CC Stroming, Berlare


 

Artiest info
Website  
 

Label: Zonen Met Vaders

video